ZAANSE DATSJA'S

Kunstproject voor en door bewoners van de Russische buurt in Zaandam, voor het Zaans-Ruslandjaar 2013

DOE-HET-ZELF

Iedereen die wil deelnemen aan het datsja project kan deelnemen aan een workshop. Maar wil je liever zelf je eigen datsja bouwen dan kan dat ook.

Hieronder zijn een aantal bouwhulpjes die je in papier of hout zelf in elke gewenste schaal kunt uitvoeren. Zet ze achter het raam, in je tuin of op je dak en meld je aan met je werkstuk, zodat anderen kunnen zien wat je gemaakt hebt. Door je aan te melden op deze site met foto, naam, email en locatie, ding je mee naar een plaats op de kaart in de kunstroute die vanaf 3 maart door de buurt loopt.
Stuur je werkstuk in via deze site/pagina.

1. LuciferHuisje

Probeer ook eens het kleinste werkstukje, maar de grootste uitdaging: het bouwen van een Russisch luciferhuisje. Een bijzonder werkstukje dat in Rusland traditioneel als cadeautje gegeven wordt. Het is een klusje dat wel wat uithoudingsvermogen vraagt, maar als je er eenmaal handigheid in krijgt kun je de mooiste miniatuurhuisjes bouwen.  Bouwaanwijzing LuciferDATSJA.

Bouw een mini-datsja, oftewel een Russisch luciferhuisje

grootluciferhuisje

De datsja met kleine lucifers en die met grootte lucifers

2. Datsja Bouwplaat papieren datsja

Bijgaande ontwerp is gemaakt voor basisschool kinderen.

datsja-basisDeze bouwplaat van een datsja kan op steviger papier of karton uitgeprint worden, uitgeknipt en vervolgens met papierlijm in elkaar geplaktworden.Als je het met een gewone A4 printer afdrukt kun je het uitknippen als model en daarna overbrengen op gekleurd karton of overtrekken. datsja-basis

datsjabouwplaat2

Voor of na het plakken kan de datsja versierd worden met allerlei elementen die bij de huisjes horen, zoals mooie versierde ramen, deuren en daklijsten. bouwplaat2

bouwplaatramen1

Daarvoor zijn allerlei patronen op maat gemaakt die je kunt uitknippen of ter inspiratie gebruiken. ramen&ornamenten

meerramen   dedijk-ramen2.cdr

Eén reactie op “DOE-HET-ZELF

  1. ecosouvenir
    16 januari 2013

    Aan het familie kerstdiner hebben we met elkaar luciferhuisjes geknutseld. Dat viel nog niet mee, maar met enig doorzettingsvermogen lukte er 1.
    De versie met wat grotere lucifers is ook erg leuk en een beetje makkelijker te doen, alleen moet je dan onder 2 x 9 en boven 2 x 7 lucifers neerleggen (ipv de 2 x 8 onder en de 2 x 6 boven met de kleine lucifers).

Plaats een reactie

Klick om deze blog te volgen en een email te ontvangen van nieuwe berichten